Karácsonyi vásárok a fővárosban

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Karácsonyi vásárok a fővárosban

Feltöltve: 2012-12-07

Rozéfröccsös, fehér csoki bonbon, balzsamecetes, bronzporral szórt csoki, áfonyasajt, szarvasgombás céklakrém, kelták aranya, szarvas kolbász. Az idei karácsonyi vásár legfeltűnőbb árui a minőségi élelmiszerek és az extrém desszertek.

December elsején, a karácsonyi vásárok nyitónapján a Liszt Ferenc téren kellemes a hangulat, de ünnepinek nem mondanám. Az idő is langyos, könnyen ott felejti magát az ember egy-egy érdekesebb bódénál. Több kedvencet is találtam itt. A lányt, például, aki kecskeszappant árul, és mondja is, hogy nagyjából bármilyen lehetséges bőrproblémára jó, az izzadást is beleértve. Addig bámészkodunk többen is, hogy kinyit egy tégelyt, kézkrém van benne rózsaolajjal illatosítva. Kipróbálja rögtön mindenki. Egy kedves fiatal pár Siófokról a Mira csokiműhely első kreációit árulja. Ízesített csokoládékkal idézik meg Franciaországot, Angliát, Törökországot, Indiát, Hawaiit, Mexikót (2490 Ft). Forró csokiport (1190 Ft) is árulnak, ez utóbbi is az idei év egyik jellemző karácsonyi tétele. Az eszem-iszom részlegnél golyóstollal ez áll egy keménypapírra kiírva: Toddy – 3dl – 800 Ft. Kérdezem, hogy mi lenne ez az ital. Azt mondják, olyasmi, mint a forralt bor, de pálinka is van benne.
A békésiek kuckója is tetszik: Sarkadi pálinkák, köztük narancspárlat, ezerjófű, borsmenta, levendula, citromfű szörpök, gyógynövényes bodza és sárgabarack szörp, lekvárok, mézek, és a büszkeség, a békési kolbász.
Elidőzöm a chutneyk-nál (950 Ft), chilli szószoknál (800 Ft), szarvasgombás krémeknél (1000Ft), pestoknál (2500Ft) is. Egy nagyon eleven, ősz hajú úr a pultból szóval tart egy fiatal párt, egymás után kóstoltatja meg velük a merészebb ízű krémeket, mire visszafordulok, hogy kérdezzek ezt-azt, még mindig ott vannak, és összesen 24 ezer forintot hagynak ott.

Kelták aranya és az áfonyasajt

Van egy sajtos sarok, ott is meg kell állnom, mert a világszerte ismert, jó minőségű sajtokból nem mindennap látni ilyen válogatást.
Van itt vörösborban pácolt tehénsajt, Kelták aranya, Hegyek ura, Gorgonzola, kecskesajt, szarvasgombás, diós, sáfrányos sajtok 7000 és 9500 Ft/kiló közötti áron, sőt látok birsalmasajtot, áfonyasajtot, kökénysajtot és feketegalagonya-sajtot is. Egy sokadik kuckóban hatalmas vörös szíveket (1890 Ft) és vörös nyakpárnákat (1290 Ft) árulnak lenmaggal megtöltve, levendulaolajjal átitatva. A mikróban megmelegítve sok nyavalyára jó, de hűtve is lehet használni a fájó testrészre szorítva. Bögréket, kicsi kerámia szobrokat, kézműves fenyőfadíszeket is látni. A legolcsóbb kicsi angyal 200 forint.

A Vörösmarty téren már nincsen módom ilyen részletes vizsgálódásra, ide-oda sodor a tömeg, ámulva nézem, hogy egy darabon, amíg csak ellátok, csupa kínai jön felém, mint egy álomban. Biztosan ők is nagyon éhesek.
Ellepik a hatalmas kondérok, kerámiahordók környékét. Az egyik kondérban kakashere pörkölt fő, kérdezi egy angol, hogy mi az, és örül a válasznak, mert a régi angol királyi konyhában a kakashere fontos alapanyag volt. Forralt bort, krampampulit mérnek a hölgyek a csülkök, pörköltek mellé. Mintha az evést, ivást ünnepelnék itt, mindenki rág, kortyol. Beleakadok egy nemezkalapokkal teli fogasba, miközben fényképeznék. Kiderül, egy-egy ilyen nemezsityak némi fátyolfoszlánnyal 21 ezer forintba kerül. Postaládának öltözött férfiakba botlok, olyan szívélyesen jönnek felém, hogy hátralépek néhányat, gondolván, biztosan fizetni kell valamiért. De nem.
Ez a posta kampánya, bárki fényképezkedhet a fiúkkal, van egy postasátor is, ott postaláda alakú csokit, országház makettet, pálinkát, mindenféle holmit lehet venni, és a pénz megy a mostoha sorsú gyerekeknek. Nem csak azért nincs karácsonyi hangulat, mert sehol egy nagy közös betlehemes vagy egy nagy adventi koszorú, hanem mert egy házikó előtt egy kalocsai menyecskeruhás asszony tojásokat fest.
Máshol csupa csíkos porcelánmacskából áll az árukészlet, de látunk azért egyedi betlehemest, báránykát, különleges díszeket, és malackaformájú cserép sütőedényt, kézzel mártott gyertyákat is. A legolcsóbb forralt bor decije 240 Ft, de sok helyen a tömeg miatt kideríthetetlen az ár. Sajnos, a nem túl igényes kenyérlángostól még mindig nem tudtunk megválni, de itt a méregdrága szittyaburger és a hundog, egymással szemben kínálják a pénztárcába markoló portékát.

Tarpai pálinka a havas esőben

Még a havas esőben is a Szent István Bazilika előtti téren rendezett vásár a leghangulatosabb. Hogy ebben milyen szerepet játszanak a bazilika falára vetített képek, melyek alatt Liszt-feldolgozások vagy éppen Vivalditól a Négy évszak Tavasz tétele hallható, azt szerintem vitatni lehet, de ennek a vásárnak a legegységesebb a külleme. A legtöbb eredeti elemet is itt találtam, így a rozéfröccsös bonbonokat, a békésszentandrásiak söreit, köztük a karácsonyra téliesített Keserű mézet, ami egy gyömbéres finomság és persze a komlós csokikat, egy tésztakosárkát, amelyből kolbászkák kandikáltak ki, gyümölcsborokat és a tarpaiak pálinkáit. Itt meg is álltam, megint angolok jöttek, nem értették, mi az, hogy pálinka, mondtam, hogy like whisky, na, erre rögtön megkóstolták. A kék fenyőfától, amit itt láttam, sem voltam különösebben elájulva, de a gyerekek annál inkább élvezték körülötte az alkalmi jégpályát, ahová szülő nem is merészkedett be. Az étel-ital uralta a vásárt, ahogy a Liszt Ferenc téren és a Vajdahunyad várában is.

Szarvas kolbász és a mikulásgyár

A Vajdahunyad váránál különös alakú kolbászok lógtak az egyik bódéból. Zalaiak hoztak mangalicakolbászt, szarvas kolbászt (6900 Ft/kiló), az ifjú vadász maga kínálta a portékát. Itt forralt bor minden kuckóban van, a legolcsóbb decije 100 Ft.
Már sötétedett, mire elvergődtem a színpadig, ahol éppen fiatalok pakolásztak aprópecsenyét, hurkát, nagyon kívánatosra sült parázskrumplit. A másik oldalon kerámiatárgyak, gyertyák kerültek dobozba éjszakára. A Dózsa György úton már elkezdődött a sátrak, pavilonok építése, a mikulásgyár nejlon kupolája alatt a takarító szorgoskodott a félhomályban, máshol kivilágították a karácsonyi égőkkel a pavilont, amíg még pakolásztak. Egy stilizált fenyőerdő mellett vitt az utam, ezeket láthatóan gyerekek díszítették fel, láttam ilyet a Szent István Bazilikánál is. Ki tudja milyen karácsonyok várnak még ránk, és milyen új szokásokat, újfajta ajándékokat hoznak.